Träning av Isa, v 4

Home/Blogg/Träning av Isa, v 4
Gå tillbaka!

Träning av Isa, v 4

17.4
Jag måste här inleda med att berätta att jag haft Isa i kundarbete två gånger under hennes första träningsveckor, trots att jag i princip bestämt att Isa nu är ledig från det arbetet.

Idag var andra gången då eleven L skötte och red Isa. (Eleven har jobbat mycket med sina rädslor och hennes högsta önskan var att få vara med Isa. L skötte och gjorde i ordning Isa självständigt.) Isa ville inte lyfta hovarna och försökte nafsa på L då hon leddes på ridplanen.  Isa var givetvis spänd och irriterad, men följde hjälpgivningen utan dröjsmål. Jag longerade Isa då det var dags att trava, och hon följde instruktionerna från mig. Hon var ”närvarande” men mycket spänd  Beslutet att framöver hålla henne från kundarbetet känns rätt.


18.4

Vi arbetar med kombinerad kapson och Isas vanliga bett igen. Min tanke var idag att fokusera på följsamhet och samtidigt jobba med böjning.

Vi inledde på volt med övergångar, som börjar sitta ganska bra nu. Och då menar jag att hon ju nog utfört uppgifterna även tidigare, men ibland med fördröjning och med en spändhet i kroppen.

Efter en kort paus jobbade vi med en 16 m lång 8 i skritt där jag själv stod o mitten. Lite andhämtning igen, och sedan en åtta meter lång åtta  där jag själv stod på sidan av.

Isas ”spändhetsläge” idag under träningspasset var 1/5 , vilket jag bedömer som mycket bra! En pytteliten incident hade vi arbetet med den mindre åttan då Isa bara måste kolla in spökhörnet en par gånger. Men det räckte med att hon stannade upp en sekund för att kolla, och valde sedan själv arbete framom att gå in i rädsloläge. Härligt!

Jag har så lätt att ibland bli ivrig och vilja göra ”lite till” (eller sen nöja mig med bara pytte-pytte lite). Lite balans och struktur i det här Tessa, tack!

Här hade jag kunnat avsluta men kunde inte låta bli att testa en sak till, denna gång i groundwork. Öppnan på rakt spår åt bägge håll, varvat med rakriktning. Övningen är bekant för Isa sedan tidigare, men det är länge sedan sist. Kändes bra och då avrundade vi.

Avslutade som vanligt med lite Mastersons leg-shoulder release innan Isa fick gå tillbaks i hagen efter det 30-40 min långa passet.

 

20.4
Ojojoj, nu börjar vi ha ett Samarbete som vi kan bygga vidare på!

Det mentala spändhetsläget var 0/5 idag – under hela träningspasset!

Valde till dagens pass två övningar: repetition av övergångar på böjt spår  i båda varven och sedan öppnan på rakt spår åt båda hållen. (Två övningar skriver jag, men de innefattar ju hundratals moment, egentligen…) Longeringen gick fint, men nu behöver jag fråga min tränare Sonja om hjälp med formgivningen av Isa. När Isa länger sin överlinje blir hon bogtung och snubblig.
I öppnan är jag osäker på min egen position, men känner att Isa ganska snabbt faller på bogen istället för att böja sin kropp.
Jag antar att svaret för vidareutveckling är att förlägga mer vikt på Isas bakben, men mysteriet kvarstår hur jag ska gå till väga…

22.4
Lektion (30 min) med Sonja, som gav så mycket mer än jag hade tänkt. Jag behöver först och främst justera min position i förhållande till Isa, och jobba  mycket mer med speglingen, dvs de primära hjälperna. De sekundära hjälperna (röst och spö) bör självfallet också finnas med, men enbart som förtydligande element. För detta fick vi som tips att jobba med tempoväxlingar i skritt och göra halten mer exakt.

23.4
Tog Isa med på en 40 min terrängridtur som min ridhäst. Hon var mycket spänd redan från början efter väntan i boxen (12 minuter) och när vi värmt upp och skulle börja arbeta i högre tempo skulle Isa definitivt behövt springa och spralla av sig all stress. Jag valde att sitta av och leda henne istället för att slåss med henne, men satt upp då det var dags att galoppera. Sadeln åkte (trots svansrem) fram på bogarna igen och vi hade en fartfylld och bockig galopp. Jag satt av igen, Isas tricheps brachii skakade. Jag ledde henne några hundra meter, och hon lugnade snart ner sig igen på sitt vanliga sätt med huvudskakningar och smackningar. Oj denna häst.

Nästa gång jag tar henne med på jobb (på terrängridtur med kunder alltså) ska jag testa låta henne springa av sig först, innan jag alls sitter upp. Hur jag nu sen ska göra det, då vi på ridplanen och i longeringen ska göra allt annat än huvudlöst rusa omkring. 🙂