Träning av Isa, v 2-3

Home/Blogg/Träning av Isa, v 2-3
Gå tillbaka!

Träning av Isa, v 2-3

3.4

Den andra träningsveckan inleddes med ett 45 min ridpass för Sonja via Skype. Vi fick ett flertal uppgifter att grunna på framöver:

i ridningen bör jag styra Isas bogar i första hand med min egen bröstkorg (primär hjälp) och övre skänkel (sekundär hjälp) och i sista hand med tygelhjälp.

Eftersom Isa tydligt har mer broblem med högerbog, behöver jag jobba med den även i vänstervarv genom att hjälpa henne att då få en lång ytterbog.

Den laterala böjningen har varit i fokus en längre tid nu, men jag behöver uppmärksamma även den horisontella böjningen för att få henne ”loss” från bogarna.

I markarbetet har vi, som sagt, jobbat med både tillit och ledarskap. I praktiken innebär detta övningar där jag ber Isa komma till mig, ofta på böjt spår för att mjukgöra bogarna och sedan slappna av.  Jag gör även tydliga laterala och horisontella viktförflyttningar från marken.

Nästa steg är att gå över till mer akademiskt inriktat markarbete för att gå vidare med bl.a. bakbenen.

4.4 vilodag för Isa

5.4 filmsnutt av vårt samspel

6.4
Isa fick behandling av Hanna Kivisaari, och vi diskuterade Isas problematik lite grann. Hanna tipsade mig om Mastersons Releasing Tension in the Horse´s shoulder och vi testade det även tillsammans med Isa. Jag lovade ta reda på om Isa känns annorlunda efter behandling (följande dag) och hur länge den känslan sitter i. Dagen efter var Isa mjukare, och jag jobbade henne enbart från marken.

9.4
Löslongering med en avslappnad och följsam häst!

Då jag red Isa fem dagar (11.4) senare kunde jag konstatera att hon igen återgått till att vara smidig som en legobit i kroppen, och ungefär lika ”avslappnad” (dvs. inte alls). Sadeln åker fram på bogarna i ett huj, vilket inte alls är bra. Filmsnutt

13.4
Tog en omgång med Bladder meridianen med Isa, och kom fram till en beslut:
Nu tar vi ett steg tillbaka från ridningen och sas från början. Tillit, följsamhet, longering och groundwork för att få en mentalt och fysiskt avspänd häst först. Ridningen tar vi itu med när Isa är färdig för det.

15.4
Löslongerade Isa först, men då hon lämnat mig två gånger, tog jag tygeln till kapsonen istället. Filmsnutt Konstaterade av både tiden på ridplanen och av det jag såg i filmen att jag ofta gör ”för mycket”, och att det finns en hel del finjustering av jobba med.

Avlutade med Mastersons leg-shoulderwork (och samma sak här, Tessa – GÖR MINDRE!) Trevligt att avsluta träningspasset med en avslappnad häst.

16.4
Inledde med pyttelitet pass ”omgivningslära” på stallgården, då hästtransporten fick sommardäck. Den metod jag använder mig av är en blandning av det jag lärt mig av toleransträning inom tränarutbildningen i frihetsdressyr, samt det jag läst och lärt av Tuire Kaimio, Minna Tallberg och Dr. Steve Peters.

Det egentliga programmet bestod idag av longering  – här behöver jag kanske tydliggöra att jag strävar efter att förverkliga den longering jag lärt mig enligt akademisk ridkonst – med syftet att idag jobba med övergångar. Målsättningen var att Isa skulle orka koncentrera sig och röra sig avslappnat. Vi lyckades till ca 80 %, med ett avbrott pga spökhörnet.

Jag lyckades hålla mig fullständigt stabil (vilket innebär att jag varken blev överraskad, rädd eller irriterad) och fann det intressant att följa med hur tydligt, snabbt och fullständigt Isas fokus går till överlevnadsmode när ”fara hotar”. Jag tog också fasta på Sonjas tidigare råd att inte ”lämna henne ensam”, så jag var där med henne,  med en hand stilla på hennes högerbog.

Gjorde ännu lite Mastersons leg-shoulderwork medan vi var på ridplanen, denna gång med fokus att själv göra lite mindre och verkligen vänta in Isa ordentligt.