Träning av Isa v. 5

Home/Blogg/Träning av Isa v. 5
Gå tillbaka!

Träning av Isa v. 5

25.4
Terrängridtur där detaljerna redan blivit diffusa, men det jag minns såhär två dagar efteråt är att jag inte behövde sitta av annat än då jag rättade till sadeln efter hoppiskuttagaloppen. Har lagt en gelpad under sadeln, men den ger nog inget 100% non-slip.

På kvällen fanns en stund över för lite lekfull longering med fokus på spegling. Vi nådde inge höjder på färdighetsnivå, men jag fick i alla fall repeterat det vi gick igenom under senaste lektionen med Sonja.

26.4
Terrängridtur igen, bättre än dagen innan och ingen galoppsträcka inkluderad. När Isa rids av mig är hon ju tvungen att gå först. Hon har inga problem med det i sig, men det bidrar ju till att hon känner att hon behöver vara mer alert än om hon får vara en i ledet. Så ibland låter jag henne få ”paus” genom att kila in mig i ledet, vilket hon nog verkar uppskatta.

27.4

Reflektion: Sonja fick mig att ställa mig frågan om varför jag valt longering istället för groundwork. Eftersom jag arbetar så intuitivt kände jag att jag behöver finnas inom min bekvämlighetszon när jag arbetar med Isa, eftersom jag behöver få henne mer jordad. Det jag inte visste var hur mycket som hänger kvar från min utbildning inom natural horsemanship.

Inom NH är det jag som ”ledare” visar och hästen utför. Vilket ju i sig skapar ibland trygghet hos den osäkra hästen, men i Isas fall blir det tokigt. ”Ledarstilen”, där jag är drivande, skapar istället en grundspänning i Isa. Så där behövde jag byta spår..

För att nå ett ”partnerskap istället för ledarskap”, valde jag idag att gå in för frihetsdressyr-tänket, där vi rör oss ”tillsammans”. Inom fd ligger i regel fokus mer på sekundärhjälperna, åtminstone i inlärningsskedet, så jag valde medvetet att fokusera på min kropp (primärhjälp) och använde kapsonen/tygeln/spöet/rösten som förstärkning. För att bli så tydlig som möjligt valde jag det som jag kallar ”position 2”, alltså lite framom bogarna och ca 1 m vid sidan om hästen.

Efter lite knix och trix funkade det bra! Vi kom ganska snart i samklang med varandra och gjorde tempoväxlingar i skritt utan sekundärhjälper. Även travlyft i vänster varv gick bra och avslappnat, medan travlyft i högervarv var svårt att göra utan stress. Eller travar gör ju Isa nog, men blev alltså direkt spänd. Halten i högervarv var också mycket svårare än i vänster. Så vi har att fila på!

För övrigt hade jag tänkt träna Isa under förmiddagen, men hon låg raklång och sov då jag traskade in i hagen med kapsonen i handen, så jag väntade till kvällen istället.

29.4
Tog Isa på en 40 min terrängtur tillsammans med E, och Isa skötte sig fint! T.o.m. galoppen (hemåt) gick utan extra skutt.

30.4
”Lekte” lite longering /position 2 och groundwork med Isa. Fokus på tempoväxlingar. Återigen lättare i vänster än i högervarv. Känns som att hon blir ”lite blind” på vad som händer på hennes vänstra sida. I vänster varv kunde vi få till även vackra halter och avslappnade travlyft. Isa höll sig på av en spänningsnivå mellan 0/5 till 2/5 (nykomling i hagen intill).
Kanske hade hon fått ”springa av sig ” med flocken och kunde därför koncentrera sig? Eller så börjar hon helt enkelt förstå vad ”primarhjälpen” innebär 🙂