Träning av Isa v. 6

Home/Blogg/Träning av Isa v. 6
Gå tillbaka!

Träning av Isa v. 6

Roligt att alltid börja träningsveckan på en fredag! 🙂

1.5 
Fick uppgift 4 och tog fasta på övning a) idag som jag implementerade i vårt arbete med tempoväxlingar. Idag gjorde vi ett kortare, 20 min arbetspass på ridplanen, då förarbetet vid stallet behövde repeteras. Isa reagerade idag på vartenda ljus med spänning och rörelse och var nervösare än vanligt. Hon stod fritt vid stallväggen, och visade att hon helst går tillbaka ut i hagen. Så jag lät allting ta lite längre tid än vanligt. Klippte manen, gick in en sväng, ryktade, fixade med annat vid stallet, kratsade hovarna, lade på grimma och tog av den. osv.  När Isa slappnade av fick hon en godisbelöning och sedan gick vi till ridplanen.

Bommarna var bra, fick Isa att tänka lite på var hon sätter fötterna istället för att bara tåga på. Även tempoväxlingarna blev enklare att planera för mig med fasta hållplatser. Jobbade i både groundwork och position 2.

Isa gäspade flera gånger och fick flera små pauser under arbetspassets gång.

2.5

En 45 min ridtur till byn i alla tre gångarter (terrängridklubben). Gelpad och svanskappa är en kombination som håller sadeln på sin plats. Bäst hittills iaf.  Traven är taktfast men bakbenen skjuter på något så infernaliskt. Ja, hon springer faktiskt som en gris (grisar är söta!), och det är också orsaken till hennes smeknamn, Isa Gris.

Eftersom vi har några längre travsträckor på den här turen testade några grejer. Jag gav henne längre tygel och lät henne länga överlinjen, vilket resulterar snabbt i snubbelbubbel med frambenen.
Jag varierade lite mellan lätt sist, fältsits och att sitta ner i sadeln, och lyckades få en hyfsad kort trav för en pytteliten stund! Svårt för Isa, men möjligt i alla fall 🙂

Galoppsträckan går lite uppför och är en kanske 100 meters raksträcka, och nu gick den som vanligt med fart, men utan skutt denna gång.

3.5
Terrängridtur tillsammans med vuxna nybörjare i skritt och trav. Har inget minne av att det skulle ha varit nåt speciellt med Isa, men mitt fokus ligger ju på kunderna i första hand. På kvällskvisten ville jag ännu jobba lite med bommarna för att se om det är någon skillnad för Isas kropp att jumppa efter en lättare joggingtur samma dag.

Jag var själv på G för att leka och testa nya saker, så jag lade ut även fyra långa käppar i ”en solfjäder”, samt en lastpall med fanerskiva på (”en bro”).  Själv märkte jag inte någon större skillnad i Isas kropp. Hon är smidig som en rundbal, men följer mig fint.
Och så plötsligt fick hon en skrämselknäpp av ett plötsligt ljud och rusade iväg i full trav. Jag höll mig lugn och lät henne springa av sig stressen i både trav och galopphoppiskutt. Vad annat kan jag göra?

Återgick ännu lugnt till våra lekar en stund och avslutade när känslan var bra och avslappnad.

4.5
Gjorde ett kortare pass på kvällskvisten med Isa med bommarna fortfarande liggande på marken. Speglingen fungerar nu smidigt till 85%, och vi fick t.o.m. till en skön och avslappnad trav över bommarna i bägge varven. Synd att jag inte filmade, det var intressant att se hur mycket svårare det var för Isa att anpassa sina steg i trav.

5.5
Ridtur på Isa tillsammans med enbart en kund. Vi valde den mest oländiga terräng man kan tänka sig. Isa gick målmedvetet fram på alla märkliga ställen där den andra hästen L hade bekymmer med att våga ta sig över/igenom. …Varvat med långa travsträckor längs perfekta grusvägar 🙂 Isa var behagligt svettig efter ridturen, och märkbart nöjd.

6.5
Träning för Sonja. Vi lade märke till framstegen, fokuserade på den positiva utvecklingen i vårt samspel, och jag fick återigen bekräftelse för vårt sätt att ta rejäla pauser mellan övningarna. Vi jobbade på volten med fyra bommar i varje kvart, men när vi höjde ribban till trav blev det svårare för Isa. Så vi vände på bommarna så de nu ligger längs spåret istället för att Isa ska över dem. Bommarnas riktning hjälper mig att placera mina axlar bättre, för att därmed hjälpa Isa att hitta rätt placering av sina bogar.
Fokus framöver ligger på travlyft (Isa travar en fjärdedel av volten, skrittar en halv, och travlyft igen..).  Varvat med avslappnad trav i rätt lateral (även kallad vertikal) balans på böjt spår.

7.5
En underbart skön 60 min terrängtur med kunder. En lång, rak galoppsträcka utan ett enda skutt och med en glad och fin framåtbjudning. Najs! Fin avslutning på träningsveckan!